Džungla forum - zajebancija do daske

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Džungla forum - zajebancija do daske

Divljina, ludilo, žurke, alkohol, zabava...

       Dobrodošli na Džungla forum!!! Uživajte u Looooooooooodoj zabavi!!.. :)                                   

  Projekt minijaturne Zvijezde u Kaliforniji

  bodomiere
  bodomiere
  Admin
  Admin


  Broj postova : 654
  Join date : 12.11.2010
  Age : 31
  Lokacija : Kaštel Sućurac

  Projekt minijaturne Zvijezde u Kaliforniji Empty Projekt minijaturne Zvijezde u Kaliforniji

  Postaj by bodomiere ned stu 21, 2010 6:30 pm

  U laboratoriji “National Ignition Facility” (NIF)u Livermoru u Kaliforniji američki naučnici ostvarili su značajanproboj u nastojanju da problem bezbedne proizvodnje energije izobnovljivih izvora u budućnosti reše tako što će izgraditi prvifunkcionalni fuzioni nuklearni reaktor, svojevrsnu minijaturnu zvezduna Zemlji. Projekt minijaturne Zvijezde u Kaliforniji 92533_grafika_fZa uvećanje kliknite ovde [+]

  Rad na projektu, u koji je do sada uloženo 3,5 milijardi dolara,počeo je još 1997, a nakon serije ključnih eksperimenata koji suobavljeni tokom prethodnih nedelja, naučnici su korak bliže cilju -stvaranju stabilne fuzijske reakcije do 2012. U desetospratnoj zgradi NIF, koja se prostire na površiniveličine tri fudbalska terena, nalazi se komora prečnika 10 metaraobložena betonom debljine 30 centimetara. Članovi tima NIF 2. novembrasu kroz otvore u komori u centar reaktora usmerili 192 laserska zraka,koncentrisana na malu staklenu kuglu u kojoj su se nalazili gasovitritijum i deuterijum. Rezultat je predstavljalo oslobađanje energijeod 1,3 miliona megadžula, što predstavlja svetski rekord, a maksimalnaizmerena temperatura radijacije u jezgru je iznosila oko 3,5 milionastepeni Celzijusa. Poređenja radi, temperatura u centru Sunca iznosioko 13 miliona stepeni Celzijusa. Iako tokom eksperimenta nijepostignuta samoodrživa fuzijska reakcija, naučnici su veoma zadovoljnipostignutim rezultatima. Ukoliko se ostvare predviđanja da bi u narednedve godine mogla da se ostvari samoodrživa fuzija, posledice za našuplanetu bile bi zapanjujuće.
  - Za razliku od dosadašnjeg procesa dobijanja energije unuklearnim elektranama procesom fisije (cepanja atoma), koji sepovezuje sa opasnim incidentima poput katastrofe u Černobilju 1986. iteško rešivim problemom odlaganja nukelarnog otpada, dobijanje energijeprocesom nuklearne fuzije je bezbedno i ekološki prihvatljivo.Nuklearna fuzija je izvor energije koji dugoročno gledano mnogo obećavajer goriva za njenu proizvodnju na zemlji ima u izobilju (deuterijum sedobija iz morske vode, a tritijum iz litijuma, čestog sastojkazemljišta), a ilustracije radi, iz 3,8 litara morske vode može sedobiti energija ekvivalentna upotrebi 1,3 tone benzina, a gorivo iz 50čaša vode sadrži energiju jednaku onoj koja se dobija sagorevanjem dvetone uglja - izjavio je portparol NIF. Zvanična procena NIF je da biprototip elektrane sa fuzionim reaktorom mogao početi da radi do 2020,dok bi do 2050. skoro četvrtina energije u Americi mogla da se dobijaiz ovog izvora.

  izvor


  _________________
  Ko se s nama druži,
  Život mu je duži,
  Ko sa nama pije,
  Dosadno mu nije!


  lol!

   Sada je: sub lip 25, 2022 4:41 pm.