Džungla forum - zajebancija do daske

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Džungla forum - zajebancija do daske

Divljina, ludilo, žurke, alkohol, zabava...

       Dobrodošli na Džungla forum!!! Uživajte u Looooooooooodoj zabavi!!.. :)                                   

  Kada televizori postanu pametni

  bodomiere
  bodomiere
  Admin
  Admin


  Broj postova : 654
  Join date : 12.11.2010
  Age : 31
  Lokacija : Kaštel Sućurac

  Kada televizori postanu pametni Empty Kada televizori postanu pametni

  Postaj by bodomiere ned stu 21, 2010 6:14 pm

  Donedavno je televizor bio poprilično „dosadna“ kućna naprava.Dosadna u smislu da TV aparat služi za jednosmerno „upijanje“informacija i uživanje u isključivo video sadržajima koje nam servirajuTV stanice. Era Interneta, mogućnost povezivanja raznih vrsta uređaja uračunarske mreže i interaktivnost koju korisnici očekuju pružajupriliku da televizor postane mnogo više od toga, odnosno da bude„pametni“ višenamenski uređaj.


  Stručnjaci govore otakozvanoj konvergenciji ili spajanju računara, televizora i pristupaInternetu, a mnoge svetske kompanije baš ovih dana predstavljaju svojeprojekte u ovoj oblasti. Trend o kome govorim nastao je kao rezultatpotrebe da se sadržaji, umesto u unapred određenim terminima, mogukonzumirati na zahtev. Digitalna i kablovska televizija već su donekleuvele ovu praksu, pa je prirodno što sada korisnici imaju dodatnaočekivanja. Dalje, kao što sam u jednoj ranijoj prilici pisao, ljudi sepolako navikavaju na mogućnost gledanja video sadržaja putem Interneta,pri čemu je televizor za ovu namenu daleko udobniji od računara, a sveje više i servisa koji umesto fizičkog iznajmljivanja filmova na DVD-unude mogućnost onlajn “streaminga”. Uz sve to, već nekoliko godinatraje na globalnom nivou proces zamene starih TV aparata sa katodnomcevi (CRT) daleko modernijim plazma, LCD i LED digitalnim uređajima uvisokim rezolucijama.

  Konkretnih inicijativa u pravcu razvojapametnih televizora ima nekoliko, a široj publici je verovatnonajpoznatiji zajednički napor Googlea, Intela, Sonyja i Logitecha.Google TV, kako je nazivan njihov smart TV projekat koji treba daobjedini tehnologiju sve četiri kompanije, uključujući Atom procesor iAndroid operativni sistem. Slična rešenja već najavljuju i neki drugiproizvođači (od kojih je najpoznatiji LG Electronics), a poslednjevesti stižu iz Samsunga koji je pokrenuo globalno takmičenje “SamsungSmart TV Challenge” za razvoj najuspešnijih softverskih aplikacija zatelevizore, sa veoma vrednim nagradama. Očekuje se da će ovakvi poteziproizvođača veoma brzo dovesti do toga da na tržištu imamo potpunoizgrađene softverske platforme (operativne sisteme), sa hiljadamadodatnih aplikacija za razne namene koje korisnici mogu preuzeti iupotrebljavati na svojim TV uređajima. Predviđam da će se u jednommomentu dogoditi još jedan “rat standarda”, na sličan način na koji suse svojevremeno takmičili BluRay i HD-DVD ili VHS i Betamax standardi.Kako god se završi ovaj proces, kao i uvek dosad najveću dobrobit ćemoizvući mi korisnici.

  Ako svemu što sam nabrojao pridodamo sveozbiljniji trend pojave TV aparata sposobnih da prikažu sliku u tridimenzije, ali i mogućnost kontrolisanja korisničkih okruženjapokretima ruku i tela bez dodatnih upravljačkih uređaja (džojstik,kontroler, daljinski upravljač), onda je sigurno da bi veoma brzoklasični televizor na kakav smo do sada navikli mogao da postaneprošlost i da ga zameni jedan jedini uređaj koji bi u svakom domu bioistovremeno centar zabave i saznavanja informacija, ali i način zakorišćenje brojnih softverskih i drugih servisa – od krstarenjaInternetom, do onlajn kupovine i upravljanja bankovnim računom. Jošjednom razvoj informacionih tehnologija pokazuje na koji su načindostignuća u ovoj oblasti postala sastavni i neodvojivi deosvakodnevnog života, ali i u kojoj meri pozitivno utiču na njegovkvalitet.

  Zanimljivost: Prvi televizor, predstavljen 1926.godine imao je sliku u svega 30 linija. Današnji full-HD digitalni TVaparati mogu da prikažu 1.080 linija na ekranu.

  izvor


  _________________
  Ko se s nama druži,
  Život mu je duži,
  Ko sa nama pije,
  Dosadno mu nije!


  lol!

   Sada je: sub lip 25, 2022 5:13 pm.